Проверките са част от кампания насочена към превенция на недекларирания труд

...
Проверките са част от кампания насочена към превенция на недекларирания труд
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: 10% работят без трудови договори

Проверките са част от кампания насочена към предварителна защита на недекларирания труд в ресторантьорството

При 1133 бр. инспекции в питейни заведения и заведения за хранене, завършени през месеците юни и юли 2022 година от контролните органи на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ) са открити 150 лица без подписани трудови контракти. Данните демонстрират, че при 13% от инспекциите, които бяха осъществени в границите на специфична инспекционна акция, ориентирана към предварителна защита на недекларирания труд в ресторантьорството, се открива най-тежката му форма - работа без трудов контракт. Констатираните при тези инспекции нарушавания на трудовото законодателство са 6333 бр. От тях 810 бр. са по възнаграждение на труда и 878 бр. по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушавания също основават предпоставки за укриването на налози и осигуровки от работодатели и работещи в бранша. Резултатите от акцията за следващ път потвърждават, че ресторантьорството е измежду високорисковите браншове по повод потреблението на нерегламентирани практики на пазара на труда, дружно с хотелиерството, строителството и селското стопанство.

Превенцията на недекларирания труд обичайно е измежду акцентите на контролната активност на Инспекцията по труда. В проектите на Агенцията се включват специфични ограничения, гарантиращи целогодишен засилен надзор в строителството и селското стопанство и поради риска от работа без подписани трудови контракти. Отделно се възнамерява и мярка за инспекции с акцент съответно върху законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения, изплащането на възнагражденията и разпределението на работното време. Проверките по нея се правят във всички стопански действия, като най-често са в обекти от търговията, ресторантьорството и хотелиерството. През летния и зимния сезон се провеждат и акции в обектите със сезонен темперамент, в които също има нараснал риск от потребление на недеклариран труд.

За седемте месеца на годината са осъществени 15 735 бр. инспекции във високорисковите по повод недекларирания труд браншове строителство и селско стопанство, както и по специфичната мярка за надзор по законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения. Това са към 70% от всички инспекции - общо 24 220 бр. за интервала. Установените случаи на работа без трудови контракти при всички осъществени през интервала инспекции са 1714 бр.

Инспекцията по труда непрекъснато работи и за усилване на съдействието с Националната организация за приходите (НАП) посредством продан на информация и взаимни дейности. През т.г. двете институции реализират взаимна акция за справяне с недекларирания труд. В рамките на акцията досега контролните органи на Инспекцията по труда са направили 484 бр. взаимни инспекции с Национална агенция за приходите и 129 бр. по самодейност на Приходната организация. На Национална агенция за приходите е предоставена информация за резултатите от контролната активност на ИА ГИТ в над 250 предприятия.

Инспекцията по труда е сътрудник на Национална агенция за приходите в акцията „ Заплата в плик “. Целта ѝ е да се увеличи информираността на работещи и работодатели за изгодите от декларирането на труда, с цел да „ не затварят бъдещето си в плик “. На уеб страницата на Приходната организация е основана специфична анкета за „ Заплата в плик “, чрез която всеки може да показа претекстовете да бъде обезпечаван върху по-нисък от действителния приход, както и какво би го подтикнало да не се съгласява на това.

От години Национална агенция за приходите поддържа и специфичен уебсайт „ Заплата в плик “ , в който с изключение на информация за правата и отговорностите във връзка с декларирането на труда, всеки може да пресметна какво губи от компенсации и пенсии, в случай че се съгласява да бъде обезпечаван върху по-нисък от действително приемания приход. Чрез публикуван от Агенция личен идентификационен код всеки може да следи за съществуването на регистриран в Национална агенция за приходите трудов контракт и какъв брой правилен е работодателят при декларирането на труда му.

За своите съществени трудови права и отговорности работещите могат да се осведомят и от, създадена и популяризирана онлайн от Инспекцията по труда. Полезна информация може да бъде открита и в управления и видео материали „ Достоен труд – от теб зависи “. Те са свободно налични в уеб страницата на Агенцията, в секцията „ Дейност “, графа „ Проекти “, подрубрика „ Проект „ Сътрудничество за почтени условия на труд “ “, по който са създадени. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР